Äidinkielen päivä 21 .02.2024

Ymmärrän nyt. ”Äidinkielen päivä” tarkoittaa tyypillisesti kansainvälistä äidinkielen päivää, jota vietetään 21. helmikuuta joka vuosi. Tämä päivä edistää kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta ja kannustaa äidinkielten käyttöön kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja välittämiseksi.

Jos etsit lisätietoja kansainvälisestä äidinkielen päivästä, saatat haluta tietää sen historiasta, merkityksestä tai siitä, miten sitä vietetään ympäri maailmaa. Lisäksi saatat olla kiinnostunut kielen säilyttämiseen ja juhlimiseen liittyvistä tapahtumista, aloitteista tai resursseista.

Varmasti! Täältä löydät lisätietoa kansainvälisestä äidinkielen päivästä:

Historia: Päivänä muistetaan vuoden 1952 Bengali Language Movement -liikettä Bangladeshissa, kun opiskelijat protestoivat äidinkielensä, Banglan, tunnustamisen puolesta yhdeksi Pakistanin virallisista kielistä.

Unescon tunnustus: Vuonna 1999 UNESCO (Yhdistyneiden kansakuntien koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) julisti helmikuun 21. päivän kansainväliseksi äidinkielen päiväksi edistääkseen kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta ja monikielisyyttä.

Teemat: Kansainvälisellä äidinkielen päivällä on joka vuosi tietty teema. Nämä teemat keskittyvät kielten monimuotoisuuden, perinnön ja säilyttämisen eri näkökohtiin. Teemoja voivat olla esimerkiksi kielellinen monimuotoisuus ja monikielinen koulutus.

Juhlat: Päivää vietetään maailmanlaajuisesti erilaisilla tapahtumilla, kuten kielifestivaaleilla, koulutusohjelmilla ja kulttuuriesityksillä. Monet järjestöt ja oppilaitokset järjestävät toimintaa lisätäkseen tietoisuutta kielellisestä monimuotoisuudesta.

Kielensuojelu: Päivä korostaa uhanalaisten kielten säilyttämisen ja elvyttämisen merkitystä. Kielellistä monimuotoisuutta pyritään edistämään ja sukupuuttoon uhkaavia kieliä turvaamaan.

Äidinkielten merkitys: Kansainvälinen äidinkielen päivä korostaa äidinkielten merkitystä kiinteänä osana ihmisen identiteettiä ja kulttuuriperintöä. Se rohkaisee ihmisiä olemaan ylpeitä äidinkielestään ja vaalimaan sitä.

Monikielinen koulutus: Päivä edistää äidinkielten käyttöä opetuksessa ja tunnustaa niiden ratkaisevan roolin kognitiivisten ja kulttuuristen taitojen kehittämisessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *