Juhannus

 

Juhannus on Suomen suurin kansanjuhla. Se on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään kesäkuun lopussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Suomessa juhannus on yöttömän yön juhla, kun pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksena.

Juhannuksen perinteisiä symboleja ovat juhannuskoivu, juhannuskokko ja juhannusruoat. Juhannuskoivu on koristeltu esimerkiksi oksilla, nauhoilla ja kukilla. Juhannuskokko on suuri tuli, jota poltetaan juhannusyönä. Juhannusruokia ovat esimerkiksi grilliruoat, kalaruoat ja juhannusjuusto.

Juhannus on perinteisesti ollut perheiden ja suurten joukkojen juhla. Juhannuksena ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä luonnossa, saunomassa, grillaamassa ja tanssimassa. Juhannus on myös suosittu aikaa viettää aikaa mökillä tai muualla maaseudulla.

Vuonna 2024 juhannusaattoa vietetään perjantaina 21. kesäkuuta ja juhannuspäivää lauantaina 22. kesäkuuta.

Juhannuksen perinteet

Juhannuksen perinteet ovat pohjautuneet vanhoihin suomalaisiin uskomuksiin ja juhlallisuuksiin. Juhannus on ollut jo muinaisina aikoina luonnon juhla, jolloin on juhlittu kesän tuloa ja valoa.

Juhannuskoivu on ollut tärkeä symboli juhannuksella jo muinaisista ajoista lähtien. Juhannuskoivu tuotiin metsästä juhannusaattona ja se koristeltiin esimerkiksi oksilla, nauhoilla ja kukilla. Juhannuskoivu oli symboli uudesta elämästä ja kasvusta.

Juhannuskokko on myös vanha juhannusperinne. Juhannuskokkoa on poltettu juhannusyönä jo satoja vuosia. Juhannuskokko oli symboli valosta ja lämmöstä.

Juhannuksena on myös perinteisesti syöty tiettyjä ruokia. Juhannusruokia ovat esimerkiksi grilliruoat, kalaruoat ja juhannusjuusto. Juhannusjuusto on perinteisen suomalaisen juhannusruoan, karjalanpaistin, tärkeä osa.

Juhannuksen vietto Suomessa

Juhannuksen vietto on Suomessa hyvin suosittua. Juhannuksena ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä luonnossa, saunomassa, grillaamassa ja tanssimassa. Juhannus on myös suosittu aika viettää aikaa mökillä tai muualla maaseudulla.

Juhannuksena on myös perinteisesti järjestetty erilaisia juhannusjuhlia. Juhannusjuhlia järjestetään esimerkiksi kylissä, urheiluseuroissa ja muissa yhdistyksissä. Juhannusjuhlilla on yleensä mukana musiikkia, tanssia ja ruokaa.

Juhannuksena on myös perinteisesti järjestetty erilaisia urheilutapahtumia. Juhannusjuoksu on yksi suosituimmista juhannusurheilutapahtumista. Juhannusjuoksu on yleensä 10 kilometrin pituinen juoksu, joka järjestetään yleensä juhannusaattona.

Juhannuksen merkitys suomalaisille

Juhannus on tärkeä juhla suomalaisille. Se on juhla, joka yhdistää ihmisiä ja juhlistaa kesän tuloa. Juhannus on myös aika, jolloin ihmiset voivat viettää aikaa yhdessä luonnossa ja nauttia kesästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *